Η προστασία του περιβάλλοντος είναι η κοινή μας Ευθύνη

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι η κοινή μας Ευθύνη 04 June 2021

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καθιερώθηκε για να τονίσει τη μεγάλη σημασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και την ανάγκη προστασίας του. Η ημέρα Περιβάλλοντος 2021 θα αποτελέσει και την απαρχή της διεθνούς δεκαετίας δράσης (2021-2030) για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων των Ηνωμένων Εθνών (UN), μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την αποκατάσταση και αναβίωση ποικίλων οικοσυστημάτων, από τις κορυφές των βουνών μέχρι τα βάθη της θάλασσας.

Παρά τις επιπτώσεις της τρέχουσας παγκόσμιας πανδημίας, η προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ως τρόπος βιώσιμης επίτευξης της ευρωπαϊκής ανάκαμψης.

Οι συνδυαστικές δράσεις που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας θα έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της ποιότητας των υδάτων και στην ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων μας. Ο ΣΕΦΥΜΕΝ και ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος ΝΜWE, επικροτούν τις φιλοδοξίες της ΕΕ. Οι ίδιοι οι παραγωγοί Φυσικού Μεταλλικού Νερού είναι εδώ και 100 χρόνια οι προστάτες των υδάτινων πηγών και του περιβάλλοντος, στηρίζοντας την κυκλική οικονομία χρησιμοποιώντας για τα προϊόντα τους πλήρως ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας όπως PET, γυαλί ή αλουμίνιο, τα οποία αποτελούν πολύτιμους πόρους. Οι εταιρείες φυσικών μεταλλικών νερών δεσμεύονται περισσότερο από ποτέ να αγκαλιάσουν την κυκλική οικονομία και να συνεργάζονται με ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού για να δώσουν σε όλες τις συσκευασίες τους μια δεύτερη ζωή.

Αυτή τη στιγμή, το ΡΕΤ είναι το πιο ανακυκλώσιμο πλαστικό παγκοσμίως και έχει το νούμερο “1” ως το σύμβολο ανακύκλωσής του. Τα μπουκάλια ΡΕΤ είναι 100% ανακυκλώσιμα και μπορούν να αποτελούνται από 100% ανακυκλωμένο υλικό. Μπορούν να ανακυκλωθούν ξανά και ξανά και να χρησιμοποιηθούν και πάλι στην παραγωγή PET μπουκαλιών. Στην περίπτωση αυτή λοιπόν μιλάμε για 100% κυκλική οικονομία. Όλο και περισσότερες συσκευασίες παράγονται από κάποιο ποσοστό ανακυκλωμένου ΡΕΤ (rPET). Οι πιθανές χρήσεις του ανακυκλωμένου πλαστικού και ιδίως του rPET, αυξάνονται συνεχώς, βρίσκοντας εφαρμογές στην κατασκευή μπουκαλιών, ρούχων, ίνες χαλιών, μέχρι και υλικών μόνωσης οροφής. Το ανακυκλωμένο ΡΕΤ (rPET) είναι το ίδιο αποτελεσματικό, όσο και ο παρθένος πολυεστέρας έχοντας ταυτόχρονα το πλεονέκτημα ότι η παραγωγή του απαιτεί σημαντικά λιγότερη ενέργεια. Επιπλέον, οι εκπομπές CO2 είναι 50%, ή ακόμη μικρότερες, σε σύγκριση με τον κανονικό πολυεστέρα.

Τη φετινή χρονιά το θέμα-σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι: «Επανασχεδιασμός, αναδημιουργία, αποκατάσταση» (Reimagine. Recreate. Restore) και εστιάζει στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων. Τα Φυσικά Μεταλλικά Νερά αποτελούν μέρος μιας μακράς ευρωπαϊκής κληρονομιάς. Σήμερα, μια τέτοια κληρονομιά μεταφράζεται για τους παραγωγούς, σε ανάγκη να αποτελέσουν ακόμα περισσότερο «πρεσβευτές» της βιωσιμότητας, στηρίζοντας τη φιλοδοξία της Ευρώπης να είναι ουδέτερη ως προς το αποτύπωμα άνθρακα και πρωτοπόρος στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

 

Επιπλέον Πληροφορίες:

Τι είναι το Φυσικό Μεταλλικό Νερό

Νερό υψηλής ποιότητας με πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, από προστατευμένη υπόγεια πηγή, καθαρό, χωρίς καμία χημική επεξεργασία ή απολύμανση, πιστοποιημένα ασφαλές για κατανάλωση.

 • Είναι ευεργετικό για την υγεία καθώς περιέχει μια ξεχωριστή σύνθεση ορυκτών μετάλλων κυρίως, η οποία πρέπει να παραμείνει αμετάβλητη από την πηγή, μέχρι τον τελικό καταναλωτή και αναγράφεται στην ετικέτα.
 • Εμφιαλώνεται απευθείας στην πηγή.
 • Έχει διακριτή γεύση εξαιτίας της γεωλογικής σύνθεσης του εδάφους και του φυσικού περιβάλλοντος.
 • Είναι αναγνωρισμένο επίσημα από τις αρμόδιες κοινοτικές και εθνικές αρχές.
 • Η παραγωγή του πληροί τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας βάσει νομοθεσίας για να διασφαλίζεται η φυσική προέλευση και η καθαρότητά του.

Ποιος είναι ο ΣΕΦΥΜΕΝ

Εκπροσωπεί συλλογικά τις Ελληνικές Εταιρείες Εμφιαλώσεως Φυσικού Μεταλλικού Νερού στους κοινωνικούς εταίρους και την πολιτεία, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και παρεμβαίνει δημόσια, υπεύθυνα και τεκμηριωμένα, στις διεργασίες και εξελίξεις που αφορούν στον κλάδο. Είναι Μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και Ευρωπαϊκού Συνδέσμου NATURAL MINERAL WATERS EUROPE (NMWE).

Μέλη ΣΕΦΥΜΕΝ

 • ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΕ «ΙΟΛΗ»
 • ΒΟΤΟΜΟΣ ΑΕ «ΖΑΡΟΣ»
 • ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ ΑΕ «ΒΙΚΟΣ»
 • COCA – COLA 3E ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΒΕΕ «ΑΥΡΑ»
 • Σ. ΜΕΝΤΕΚΙΔΗΣ ΑΕ «ΔΙΟΣ & ΣΕΛΙ»
 • ΝESTLE ΕΛΛΑΣ ΑΕ «ΚΟΡΠΗ»
 • ΣΟΥΡΩΤΗ ΑΕ «ΣΟΥΡΩΤΗ»
 • ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ «ΖΑΓΟΡΙ»

Για την Επιτροπή Επικοινωνίας του ΣΕΦΥΜΕΝ, T: 210 6711177, Ε: sefymen@sevt.gr, www.sefymen.gr:

 • Κ. Κούτσας – Συντονιστής / Σ. ΜΕΝΤΕΚΙΔΗΣ ΑΕ
 • Α. Βούλγαρη / ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΕ
 • Η. Bennion / ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΕ
 • Χ. Μπαλατσός / COCA – COLA 3E ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΒΕΕ
 • I. Μαυριανού / Σ. ΜΕΝΤΕΚΙΔΗΣ ΑΕ
 • Κ. Φίλου / NESTLE ΕΛΛΑΣ ΑΕ
 • Σ. Μανιουδάκη /ΣΟΥΡΩΤΗ ΑΕ
 • Χ. ΔΟΥΜΑ / ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ

Ποιος είναι ο Natural Mineral Waters Europe (ΝΜWE)

O NΜWE αντιπροσωπεύει σχεδόν 550 παραγωγούς Φυσικών Μεταλλικών Νερών και νερών πηγής στην Ευρώπη, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. ΟNMWE είναι αφιερωμένος στην προώθηση των μοναδικών ιδιοτήτων των Φυσικών Μεταλλικών Νερών και νερού πηγής καθώς και στη βιώσιμη χρήση των υδάτινων πόρων και της κυκλικής οικονομίας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Συνδέσμου: www.NaturalMineralWatersEurope.org.