Παγκόσμια Ημέρα Νερού: «Τι σημαίνει το νερό για εσάς»

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: «Τι σημαίνει το νερό για εσάς» 19 March 2021

Όπως κάθε χρόνο, στις 22 Μαρτίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Το θέμα φέτος, εστιάζει στο ερώτημα: «Τι σημαίνει το νερό για εσάς».

Τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία ξεκίνησαν τον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού πριν από 30 χρόνια, θέλουν φέτος να παρουσιάσουν και να γιορτάσουν όλους τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους το νερό ωφελεί τη ζωή μας, πώς το εκτιμούμε και πως το προστατεύουμε.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Natural Mineral Waters Europe (NMWE) και τον Σύνδεσμο Εταιρειών Εμφιαλώσεως Ελληνικού Φυσικού Μεταλλικού Νερού (ΣΕΦΥΜΕΝ) : «Το νερό τροφοδοτεί τη ζωή. Τρέφει κάθε ανθρώπινο οργανισμό και κάθε οικοσύστημα που μας περιβάλλει. Το νερό είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την υγεία και την ευημερία μας. Χωρίς αυτό, το σώμα και το μυαλό μας δεν θα λειτουργούσαν. Το νερό είναι επίσης η σανίδα σωτηρίας κάθε οικονομικής δραστηριότητας, κάτι που πρέπει να φροντίσουμε για τις μελλοντικές γενιές και ένας πολύτιμος πόρος που δεν πρέπει ποτέ να θεωρούμε δεδομένο».

Το νερό σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Αλλά το πιο σημαντικό στο οποίο συμφωνούμε όλοι, είναι ότι το νερό είναι πρωτίστως «κοινή ευθύνη». Όλοι έχουμε να διαδραματίσουμε έναν ρόλο στη διάσωση και την προστασία του.

Νερό – η κοινή μας ευθύνη

Παρά τις επιπτώσεις της τρέχουσας παγκόσμιας πανδημίας, η προστασία της φύσης και η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ως τρόπος βιώσιμης επίτευξης της ευρωπαϊκής ανάκαμψης. Η Πορτογαλία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ, δίνει τον τόνο δίνοντας προτεραιότητα στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας με τη στρατηγική της για τη βιοποικιλότητα και στις δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών άνθρακα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Όλες αυτές οι δράσεις έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα των υδάτων και στην ανθεκτικότητα των γύρω οικοσυστημάτων, ο ΣΕΦΥΜΕΝ και ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος ΝΜWE, επικροτούν τις φιλοδοξίες της ΕΕ. Οι ίδιοι οι παραγωγοί Φυσικού Μεταλλικού Νερού είναι εδώ και 100 χρόνια οι φύλακες των υδάτινων πηγών και χώρων που τις περιβάλλουν. Η ποιότητα και η καθαρότητα του προϊόντος τους εξαρτάται από ένα άθικτο περιβάλλον, απαλλαγμένο από ρύπανση και μόλυνση. Συμβάλλουν στην προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων μέσω των οποίων ρέει το νερό για να φτάσει στη φυσική του πηγή και διασφαλίζουν ότι η ποσότητα του νερού που αντλείται σέβεται πάντα τη φυσική επαναφόρτιση της πηγής για να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα για τις μελλοντικές γενιές.

Νερό – καύσιμο για τη σωματική και ψυχική μας υγεία

Το νερό είναι ένα ζωτικό θρεπτικό συστατικό και παίζει βασικό ρόλο στο ανθρώπινο σώμα. Από κάθε κύτταρο και ιστό μέχρι ζωτικό όργανο, κάθε σύστημα στο σώμα μας απαιτεί νερό για να λειτουργήσει. Η ενυδάτωση διαδραματίζει επίσης βασικό ρόλο στην πρόληψη ορισμένων μη μεταδοτικών ασθενειών και επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι επηρεάζει επίσης την ψυχική μας υγεία. Χωρίς θερμίδες, ζάχαρη και πρόσθετα, το νερό είναι ο πιο φυσικός τρόπος για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι. Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι σε όλα τα στάδια της ζωής τους δεν πίνουν αρκετό νερό και δεν πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές της EFSA για την ημερήσια πρόσληψη νερού. Αυτό οφείλεται είτε στο γεγονός ότι το νερό δεν είναι ασφαλές και / ή άμεσα διαθέσιμο, είτε επιλέγουν ζαχαρούχα ή καφεϊνούχα ποτά αντ' αυτού. Η υγεία των ευρωπαίων πολιτών είναι κοινή ευθύνη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να ενθαρρυνθεί ενεργά η πρόσβαση στο νερό από κάθε πηγή, διότι όλα τα νερά υποστηρίζουν πιο υγιεινές επιλογές και συνήθειες κατανάλωσης ποτών. Τα Φυσικά Μεταλλικά Νερά, τα νερά της πηγής και το νερό της βρύσης μπορούν πάντα να διαδραματίσουν ιδιαίτερο ρόλο και να κάνουν το νερό την πρώτη επιλογή των ανθρώπων που πρέπει πάντα να προωθείται.

Όλοι μοιραζόμαστε την ευθύνη να προστατεύσουμε αυτόν τον πολύτιμο πόρο που είναι τόσο σημαντικός για εμάς και για τον πλανήτη μας. Οι παραγωγοί Φυσικού Μεταλλικού Νερού στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι για την αξία του νερού, για αρκετές γενιές. Αποτελεί μέρος του πολιτισμού μας και μέρος της ευρωπαϊκής μας κληρονομιάς.

Σήμερα, μια τέτοια κληρονομιά μεταφράζεται για τους παραγωγούς, στο να γίνουν «πρεσβευτές» της βιωσιμότητας στηρίζοντας τη φιλοδοξία της Ευρώπης να είναι ουδέτερη ως προς το αποτύπωμα άνθρακα και πρωτοπόρος στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Ο ΣΕΦΥΜΕΝ και ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος NMWE, επιθυμούν ο κλάδος να συνεχίσει να αποτελεί ηγετική δύναμη: «Οι παραγωγοί Φυσικού Μεταλλικού Νερού, έχουν μακρά ιστορία στην προστασία των πηγών προκειμένου να εγγυηθούν τη φυσική καθαρότητα των υδάτων τους, αποτελεί μέρος του DNA τους και έχει φυσικά συμβάλει στον εμπλουτισμό υγιών, ακμαζόντων περιβαλλόντων. Εκτός από την προστασία των υδροφόρων οριζόντων, είναι επίσης πρωτοπόροι στην εξέταση της κυκλικότητας της βιομηχανίας τους, στη δημιουργία και χρηματοδότηση συστημάτων συλλογής συσκευασιών και στη χρήση πλήρως ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας. Καθώς κάνουμε επιλογές και σχέδια για το πώς θα διαμορφωθεί το μέλλον μας, πιστεύουμε ότι είμαστε αξιόπιστος εταίρος για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη να επιτύχει μια υγιή, βιώσιμη πράσινη ανάκαμψη και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την κοινή μας ευθύνη».

Επιπλέον Πληροφορίες:

Τι είναι το Φυσικό Μεταλλικό Νερό

Νερό υψηλής ποιότητας με πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, από προστατευμένη υπόγεια πηγή, καθαρό, χωρίς καμία χημική επεξεργασία ή απολύμανση, πιστοποιημένα ασφαλές για κατανάλωση.

  • Είναι ευεργετικό για την υγεία καθώς περιέχει μια ξεχωριστή σύνθεση ορυκτών μετάλλων κυρίως, η οποία πρέπει να παραμείνει αμετάβλητη από την πηγή, μέχρι τον τελικό καταναλωτή και αναγράφεται στην ετικέτα. Εμφιαλώνεται απευθείας στην πηγή.
  • Έχει διακριτή γεύση εξαιτίας της γεωλογικής σύνθεσης του εδάφους και του φυσικού περιβάλλοντος.
  • Είναι αναγνωρισμένο επίσημα από τις αρμόδιες κοινοτικές και εθνικές αρχές.
  • Η παραγωγή του πληροί τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας βάσει νομοθεσίας για να διασφαλίζεται η φυσική προέλευση και η καθαρότητά του.