H Παγκόσμια Ημέρα Νερού ενθαρρύνει τις προσπάθειες για τη βελτίωση των υδάτων και της ενεργειακής απόδοσης

H Παγκόσμια Ημέρα Νερού ενθαρρύνει τις προσπάθειες για τη βελτίωση των υδάτων και της ενεργειακής απόδοσης 22 March 2014

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Η ειδική αυτή ημέρα μας δίνει την ευκαιρία να προβληματιστούμε σχετικά με το ζωτικής σημασίας ρόλο που παίζει το νερό στην καθημερινή μας ζωή.

Η έκδοση του 2014 για τη Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι επικεντρωμένη στο θέμα "Νερό και Ενέργεια», τονίζοντας την ανάγκη για βελτίωση της ύδρευσης και της ενεργειακής απόδοσης, καθώς επίσης και την προστασία αυτού του πολύτιμου πόρου.

Ο ΣΕΦΥΜΕΝ (ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥ ΝΕΡΟΥ) υποστηρίζει τη Παγκόσμια Ημέρα Νερού και το μήνυμα για ένα καλύτερο συντονισμό της ενέργειας και του σχεδιασμού του νερού, ώστε να μειώσουμε την αναποτελεσματικότητα και να μεγιστοποιήσουμε τη χρήση των υδάτινων πόρων μας.

Ο Bernard Pruvost, πρόεδρος της ομάδας εργασίας για το Περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Νερών (EFBW) τονίζει ότι «Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί εμφιαλωμένου νερού έχουν μια μακρά ιστορία στην προστασία των υδάτινων πηγών και εργάζονται διαρκώς με στόχο τη βελτίωση της διαδικασίας παραγωγής ενέργειας. Η βιομηχανία είναι πολύ περήφανη που έχει από τις χαμηλότερες αναλογίες χρήσης του νερού και προσπαθεί να μειώσει το ποσοστό αυτό ακόμη περισσότερο».

Το 2012, ο ΣΕΦΥΜΕΝ έλαβε μέρος στη δεύτερη συγκριτική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Νερών, με στόχο τη μέτρηση της αναλογίας χρήσης του νερού της ευρωπαϊκής βιομηχανίας εμφιαλωμένου νερού, η οποία επεσήμανε ότι οι ευρωπαίοι παραγωγοί κατόρθωσαν να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους σε νερό κατά 10 % στη διάρκεια των 4 ετών (1). Η μεγιστοποίηση της χρήσης των υδάτινων πόρων δεν είναι παρά μία μόνο πτυχή των προσπαθειών του κλάδου του εμφιαλωμένου νερού, με σεβασμό για την αειφόρο διαχείριση των πόρων: το αποτύπωμα άνθρακα στο εμφιαλωμένο νερό είναι επίσης ένα από τα χαμηλότερα όλων των τροφίμων και συσκευασμένων ποτών. Επιπλέον, ο κλάδος του εμφιαλωμένου νερού συνεχίζει να βελτιώνει την ενεργειακή αποδοτικότητά του χάρη στις καινοτομίες για ελαφρύτερη συσκευασία (3) και την ενεργό ανάπτυξη μέσα σε χαμηλές εκπομπές των μεταφορών. (4)

Πιο πρόσφατα, ο Ευρωπαϊκός εκπρόσωπός μας, EFBW, ανακοίνωσε ότι έχει αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές για τη βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού οι οποίες αποσκοπούν στην εναρμόνιση, μεταξύ άλλων, του τρόπου με τον οποίον οι εμφιαλωτές μετρούν τη χρήση του νερού και της ενέργειας, και του τρόπου με τον οποίον βελτιώνουν τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις καθ 'όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του προϊόντος. (5)

Επιστρέφοντας στην ουσία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, ο Πρόεδρος του ΣΕΦΥΜΕΝ Κωνσταντίνος Κούτσας επισημαίνει ότι, «χάρη στην ολοκληρωμένη διαχείριση των υπόγειων υδάτων και του δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, οι παραγωγοί του φυσικού μεταλλικού νερού και του νερού πηγής, εξασφαλίζουν τον υψηλότερο βαθμό προστασίας και διαθεσιμότητας των πολύτιμων υδάτινων πόρων για τις μελλοντικές γενιές.»