PLASTICS CONFERENCE - 10/02/2022

PLASTICS CONFERENCE - 10/02/2022 21 March 2022

Το Συνέδριο διοργανώθηκε ψηφιακά, για 3η συνεχόμενη χρονιά, στις 9 Φεβρουαρίου. Καθώς ενσωματώνει τρεις κλάδους, τους παραγωγούς του υλικού, τους χρήστες του (βιομηχανία τροφίμων και ποτών, βιομηχανία συσκευασιών) και τους ανακυκλωτές, παρουσιάστηκαν διεθνείς καινοτομίες και μέθοδοι ανακύκλωσης όπως και οι τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τον τρόπο προσαρμογής της βιομηχανίας στις νέες απαιτήσεις των πλαστικών συσκευασιών.

Στην 2η ενότητα του συνεδρίου με θέμα: «Νέα Εποχή για την Πλαστική Συσκευασία: Προσαρμογή της Βιομηχανίας στις Νέες Απαιτήσεις», συμμετείχε ως ομιλητής ο κ. Π. Καστανάς, από τον ΣΕΒΤ / Επιτροπή Περιβάλλοντος & Αειφορίας,.

Ο κ. Π. Καστανάς ανέδειξε τον ρόλο που μπορούν να παίξουν οι πλαστικές συσκευασίες τροφίμων στην προστασία του περιβάλλοντος και επισήμανε ότι χρειάζεται να επικεντρωθούμε σε 5 στρατηγικούς πυλώνες:

  1. στη μείωση του πλαστικού στις συσκευασίες και του πρωτογενούς πλαστικού,
  2. στη διεύρυνση επαναχρησιμοποιούμενων & επαναγεμιζόμενων συστημάτων,
  3. στον ανασχεδιασμό σε εναλλακτικά υλικά συσκευασίας  για να διευκολύνουμε την ανακύκλωση,
  4. στη διαμόρφωση καλύτερων συστημάτων συλλογής και ανακύκλωσης, με υποστήριξη υποδομών, βελτίωση υπαρχόντων συστημάτων EPR και εισαγωγή συστημάτων DRS,
  5. στην αναθεώρηση συμπεριφοράς των επιχειρήσεων τροφίμων, των συνεργατών τους στη λιανική και των καταναλωτών.

Επιπλέον, στη 2η ενότητα, μίλησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμφιαλώσεως Ελληνικού Φυσικού Μεταλλικού Νερού (ΣΕΦΥΜΕΝ), κ. Δ. Μεντεκίδης, για τα Φυσικά Μεταλλικά Νερά και την Κυκλική Οικονομία, τονίζοντας:

  • ότι ο ΣΕΦΥΜΕΝ, συμμερίζεται απόλυτα το όραμα για την Κυκλική Οικονομία και για ένα βιώσιμο μέλλον, συμβάλλοντας εποικοδομητικά και συμμετέχοντας στο σχετικό διάλογο με την Πολιτεία, προκειμένου να επιτευχθούν με τον πιο αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι φιλόδοξοι στόχοι για την μετάβαση στην Κυκλική Οικονομία,
  • πως ένα σύστημα εγγυοδοσίας DRS μπορεί να είναι αποτελεσματικό και λειτουργικό, για να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Τέλος, ο  κ. Ερμής Παναγιωτόπουλος, Sustainability Director, NMWE (Natural Mineral Waters Europe) παρουσίασε το θέμα: «The EU natural mineral & spring water industry strives for circularity: the role of well-designed Deposit Refund Systems».

Για να δείτε τις παρουσιάσεις των ομιλητών πατήστε εδώ